» JOGI NYILATKOZAT
  » KEZDŐLAP
  » DÍJSZABÁS
  » TELEFONSZÁMOK
  » LINKEK
  » VENDÉGKÖNYV
  » ÍRJON NEKÜNK!
  » SEGITSÉG

A keresőprogram a Volán társaságok 2012-2013. évi menetrendjeit tartalmazza, melyek 2013. december 14.-ig érvényesek.

A Volán társaságok a menetrendeket a menetrendi időszakon belül is módosítják. A módosítások általában 3-5 nappal az érvényességük kezdete előtt kerülnek be az adatbázisba, az esetek többségében minden hónap végén. (A módosítások mértéke egy-egy kisebb földrajzi egység szempontjából lehet jelentős, az adatbázis egésze szempontjából kisebb mértékű.)

A keresések így csak 3 napon belül pontosak, ezért kérjük, hogy ha az utazást megelőzően több nappal használja a programot, szíveskedjen az utazás megkezdése előtt egy-két nappal ellenőrizni a kapott adatokat!

2012-2013. évi naptár és közlekedési jelek

Használati útmutató a menetrendi rendszer használatához
1. Település nevek beírása

A kereső "Honnan", "Hova" és "Keresztül" mezőibe kell a településneveket beírni,  megállóhely megjelölése nélkül.  A program ékezetek nélküli neveket is képes értelmezni.  A keresztül mező kitöltésével találatok veszhetnek el! 

2. Településlista lekérése

A kereső "Honnan", "Hova" és "Keresztül" mezőinek bámelyikébe a település kezdőbetüinek beírása után, a kis házikó ikonra kattintva lekérheti a beírt kezdőbetűkkel kezdődő összes települést. A megjelenő listából ha kiválaszt egyet, akkor a mezőben a településnév már a továbbiakban nem változtatható, és ezt egy a mező után álló # megjelenése jelzi. Ezután még kereshet a megállóhelyek között.

3. Megállóhely lista lekérése

A kereső "Honnan", vagy "Hova" vagy "Keresztül" mezőibe beírt településnévhez tartozó összes megállóhelyet lekérheti a kis megállóhely ikonra való kattintással. Ha a megjelenő listából kiválaszt egy megállóhelyet akkor a mező tartalma a továbbiakban már nem változtatható és ezt egy a mező után álló # megjelenése jelzi. Abban az esetben, ha településen belüli eljutási lehetőséget kíván keresni, akkor minden esetben szükséges a kiinduló és az érkező megállóhely kiválasztása.

4. Keresés szövegrészletre

A kereső "Honnan", "Hova" és "Keresztül" mezőinek bámelyikébe néhány betű beírása után rákattintahat a kis nagyító ikonra. Ekkor az összes olyan megállóhely elnevezést megkapja egy listában, mely az adott betű sorozatot tartalmazza. Ez hasznos lehet akkor ha egy település elnevezését nem tudja, vagy a program a települést valamiért nem találja. Ha a megjelenő listából kiválaszt egy megállóhelyet akkor a mező tartalma a továbbiakban már nem változtatható és ezt egy a mező után álló # megjelenése jelzi. 

5. Beírások törlése

A gomb arra szolgál, hogy a beírt szövegeket kitörölhesse, ha megjelent már valamelyik mező végénél a #, amely jelzi, hogy a mező tartalma a továbbiakban nem változtatható. 

6. Utazási paraméterek beállítása

Itt lehetőség van egy adott nap, illetve egy napszak beállítására. A lehetőségek: ma, holnap, holnapután, adott nap, illetve egész nap, délelőtt, délután.  Lehet keresni továbbá bármely napra, amely általános, naptól független keresést biztosít, ebben az esetben a találatoknál különös figyelemet fordítson az időkorlátozásokra, mert egyes járatok nem járnak mindennap. 

7. A találatok rendezése

A keresés után megjelenő találati lista rendezési elvét lehet itt beállítani. Három rendező elv szerint lehet a találatokat rendezni:  a) Lehetőség van átszállások száma szerinti rendezésre, itt a másodlagos rendező elv az azonos számú átszállások esetén az indulás idő.  b) Lehet rendezni indulás időre, ekkor figyelni kell, mert a különféle átszállási számú variációk vegyesen következnek egymásután.  c) lehet rendezni utazási időre, ekkor a legrövidebb utazási időt adó variáció-tól a leghosszabbig tart a sor. 

8. Minimális várakozási idő

Beállítható a várakozási idő, amit minimum az átszállásra szán. Csatlakozó járatok esetén a menetrendszerkesztők ezt 0 perccel veszik figyelembe.  Tervezett csatlakozások azonban csak a nagyobb buszmegállóhelyeken vannak. 

9. Keresés

A keresés gombra való kattintás után vagy a fenti beállításoknak megfelelő találati lista, vagy egy hibaüzenet jelenik meg.

10. A találati lista

Egy utazási ajánlat tartalmazza, hogy egy járat mikor indul és mikor érkezik, melyik az induló és melyik az érkező  megállóhely, valamint a járat mely napokon közlekedik. Átszállás esetén megtekinthető mennyi az egyik illetve másik járaton  eltöltendő idő, valmint az, hogy átszállásonként mennyi a várakozási idő. Az átszállás helyéről is itt informálódhat, ami lehet ugyanazon megállóhely, de lehet eltérő megállóhely is!  Az átszállásra lehet akár 0 perc is megadva, ez bizonyos esetekben esetleg nem elég, ezért ha nem rendelkezik helyismerettel, tájékozódjon az átszállás helyén honos Volán társaságnál.  Ha tudja, hogy hol szeretne átszállni, használja a keresőben a keresztül lehetőséget!  Egy utazási ajánlatban szereplő járat menetrendjét megtekintheti, ha a találati listában az ajánlat sorának végén található OK gombra kattint.  Ekkor megtudhatja, hogy az ajánlatban szereplő járat mely mezőben milyen járatszámon jár.

11. Egy járat részletes kifejtése.

Egy adott járat részletes menetrendjét megkaphatja, ha egy utazási ajánlat kifejtésében szereplő járat információ sor végén található OK gombra kattint.  Ekkor megtekintheti, hogy az adott busz honnan indul és hova érkezik.  Pirossal vannak jelölve azon megállóhelyek, melyeket adott járaton történő utazása során érinteni fog. A km oszlopban a járat által megtett távolságot találja. Felhívjuk figyelmét, hogy ez több esetben eltérhet a díjszámításnál alkalmazott távolságtól.

12. Vissza irány

A gombra való kattintással megtervezheti visszautazását. Fontos, hogy újra állítsa be az utazás dátumát, hiszen nem minden utazási kombináció érhető el minden nap.

  © 2004-2008 CData-Térképtár Kft.